Kernwapens in België - Tijd voor een transparant debat | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
14 mei 2021

Op 14 mei 2021 organiseert Pax Christi Vlaanderen samen met verschillende partners opnieuw een online stiltecirkel om de voortdurende Palestijnse 'Nakba' te gedenken. Schrijf je nu in.

15 mei 2021

Op 15 mei 2021 herdenken Palestijnen, en vele anderen met hen, de Nakba: de periode van verdrijving van hun geboortegrond, die begon in de jaren 1947-1948 en die tot vandaag voortduurt. Ga mee op tocht in vier Vlaamse steden op Nakba Stops.

18 mei 2021

Detentiehuizen zijn opgenomen in het huidig regeerakkoord en de beleidsnota Justitie.

5 mei, 2021 - 19:30

Kernwapens in België - Tijd voor een transparant debat

Op woensdag 5 mei staan we tijdens het vredescafé stil bij de kernwapenproblematiek, meer bepaald de kernwapens gestationeerd in België. Sinds 1963 liggen er naar schatting 20 kernwapens, eigendom van de Verenigde Staten, op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. De aanwezigheid van deze kernbommen wordt door de regering tot op de dag van vandaag nog steeds “bevestigd noch ontkend”.

We gaan dieper in op hoe de kernbommen in België zijn terecht gekomen en waarom dit een uitstekend voorbeeld van sluipende besluitvorming is. Die sluipende besluitvorming zorgt er al bijna 60 jaar voor dat er kernwapens in België liggen. 60 jaar zonder een open en democratisch debat, dit kunnen we toch niet langer pikken?

Het is hoogtijd dat we onze politici wakker schudden om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan die sluipende besluitvorming. We roepen onze parlementsleden op om een open debat aan te gaan over de kernwapens in ons land. Daarom lanceren we met de Belgische Coalitie tegen kernwapens een petitie om ervoor te zorgen de stem van de Belg gehoord wordt. Uit opiniepeilingen blijkt namelijk dat een overgrote meerderheid geen kernwapens in ons land wil.

In dit Webinar gaan we na hoe geschiedkundige en politieke factoren de sluipende besluitvorming mee tot stand brachten en benadrukken we het belang van de lancering van onze petitie. Het Vredescafé wordt georganiseerd in samenwerking met Pax Christi, No Nukes en Vrede vzw.

Concreet

Waar? Zoom Webinar

Wanneer? Woensdag 5 mei om 19u30

Interesse? Schrijf je online in!

Ja, ik volg mee