Huldiging Ambassadeurs voor de Vrede 2021 - online | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
2 oktober 2022

Fiets- en Picknickactie in Brussel om kernwapens België (en de hele wereld) uit te krijgen

7 december, 2021 - 19:30

Huldiging Ambassadeurs voor de Vrede 2021 - online

Fernand Marechal en zijn vrijwilligersgroep en Herman Van Goethem krijgen de titel van ‘Ambassadeur voor de Vrede 2021’ van Pax Christi Vlaanderen. De huldiging vindt plaats in de week van de Internationale Dag van de Mensenrechten en uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.

Fernand Marechal en zijn vrijwilligersgroep

Fernand Marechal is priester in Zeebrugge. Samen met een groep vrijwilligers vangt hij sinds 2015 transmigranten op, die willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Omdat ze op doorreis gaan, vragen ze hier geen asiel aan en dus hebben ze geen ‘recht’ op officiële hulp. Daarom zorgt Fernand Marechal en zijn groep elke dag voor eten en drinken, en in de voorbije winters ook voor nachtopvang..

Herman Van Goethem

Herman Van Goethem is rector van de UAntwerpen. Hij is jurist en historicus. Hij was van 2008 tot 2012 curator en vervolgens tot in 2016 conservator van de Kazerne Dossin -  Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. In mei 2020 nam hij samen met rector Caroline Pauwels het initiatief voor de oprichting van het Hannah Arendt-instituut. Op korte tijd wist dit instituut een unieke plaats te verwerven als platform voor kennisuitwisseling tussen wetenschap en maatschappij rond de thema’s stedelijkheid, diversiteit en burgerschap, met een focus op werkbare oplossingen. In het maatschappelijk debat laat Herman Van Goethem zich opmerken door een unieke dosering van wetenschappelijke diepgang gekoppeld aan grote betrokkenheid op mens en maatschappij.

Osama Abdulrasol & Helloune nemen de muzikale omlijsting voor hun rekening. Helloune, of Helena Schoeters, is een sopraan. Helena's interesse gaat echter verder dan het louter klassieke en ze vertoeft graag op plekken waar verschillende muzikale genres in elkaar overvloeien. Osama en Helloune maken deel uit van het Lami Trio, een ensemble waar Oost en West elkaar vinden.

Lien Van de Kelder zorgt voor de presentatie.

Met de jaarlijkse titel van de Ambassadeurs voor de vrede zoekt Pax Christi Vlaanderen personen en organisaties in Vlaanderen en Brussel die op exemplarische wijze de waarden en het engagement uitdragen van de organisatie. 

Praktisch

  • Dinsdag 7 december 2021 om 19.30 u.
  • Online via Zoom.
  • Gratis, maar inschrijving verplicht. 

Inschrijvingsformulier

Foto's: © Leo De Bock / Olaf Verhaeghe