Agenda

Terug naar overzicht
28 augustus 2019

Vele kraanvogels, een luide oproep voor vrede! Afspraak 28/08 aan de IJzertoren in Diksmuide voor de feestelijke aftrap van de Vredesweek.

7 september 2019

Op zaterdag 7 september 2019 organiseren Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen een stadswandeling langs plaatsen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen Antwerpen en Congo.

21 september 2019

De 30ste Vlaamse Vredesweek gaat van start op 21 september en loopt tot 2 oktober 2019.

4 oktober, 2019 - 14:00

Franciscan Call: 800 jaar Franciscus en de sultan

Op 4 oktober 2019 luiden in heel België de klokken, ter herdenking van de ontmoeting van Franciscus met de Sultan van Egypte, 800 jaar geleden.

Op 4 oktober wordt Franciscus van Assisi herdacht. In 2019 belooft dat een bijzondere viering te worden. Dit jaar staat deze dag in het teken van Franciscus’ ontmoeting met de sultan van Egypte. Die had 800 jaar geleden plaats; midden in de tijd van de kruistochten gold dit als een bijzonder inspirerend vredesinitiatief om het vijanddenken te doorbreken.

De Vredesweekcampagne focust expliciet op de thematiek ‘investeren in vrede’ met een duidelijke oproep naar de federale regering om meer middelen vrij te maken. Franciscus en de Sultan is een verhaal van inspirerende ontmoeting en vredesopbouw. Maar willen we dergelijke momenten van verzoening 800 jaar later mogelijk maken, dan zal het ook nodig zijn om meer te investeren in vrede.

Op vrijdag 4 oktober 2019 zullen omstreeks 14 uur, simultaan met het middaggebed van de moslims, wereldwijd klokken luiden: een uitnodiging om in verbondenheid met elkaar te bidden voor vrede, dialoog en ontmoeting.

Deze actie, die loopt onder het motto 'Franciscan Call' wordt gecoördineerd door TAU (franciscanse spiritualiteit vandaag) en KaVIS (Kapucijnen Vlaanderen Internationale Solidariteit), ondersteund door Orbit en Pax Christi Vlaanderen. Meer info is terug te vinden op www.franciscancall4peace.org. De bisschoppenconferentie van België steunt deze vredesoproep en zal op 4 oktober alle kathedrale klokken in België luiden.