Cultuur in dialoog - Ik weiger te haten | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
10 oktober 2022

In België is de doodstraf officieel afgeschaft. Toch zijn er vragen te stellen bij het Belgisch detentiebeleid. Want ... 'Wat als straf doodmaakt?' Staat levenslang opsluiten niet gelijk met een doodstraf? Wat met het groot aantal zelfdodingen? Luister mee naar gastspreker Koen Geens.

18 oktober 2022

Racisme en uitsluiting beginnen bij vooroordelen. In 'Ik weiger te haten. Over mechanismen die antisemitisme veroorzaken en in stand houden' beschrijft Geert Vervaele dit fenomeen. Kom mee praten over hoe jij dit ervaart! En leer zelf hummus maken.

23 oktober 2022

Op 23 oktober is het weer zover! Dan stappen we met duizenden door de straten van Brussel voor een duurzame en rechtvaardige toekomst. Kom jij ook mee?

18 oktober, 2022 - 20:00

Cultuur in dialoog - Ik weiger te haten

Racisme en uitsluiting zijn jammer genoeg fenomenen van elke dag. Antisemitisme is daar een specifieke vorm van.

Hoe ga je daar zelf mee om? Ben je al eens in een situatie van racisme of antisemitisme belandt? Wat maakt dat we mensen beginnen uitsluiten of dat we er zelf slachtoffer van worden?

Geert Vervaele wijdde er een boek aan die al op veel belangstelling kon rekenen: ‘Ik weiger te haten. De mechanismen die het antisemitisme veroorzaken en in stand houden’.  Hij komt spreken over de mechanismen die tot antisemitisme leiden, maar ook over nieuwe vormen van geweld en over het fenomeen van vermeend antisemitisme. En hoe je als mens buiten de spiraal van geweld kan gaan staan.

Kom mee in gesprek met Geert Vervaele en filosoof Ludo Abicht, en met Yael Brakin (De Peperfabriek) en Annemarie Gielen (Pax Christi Vlaanderen).

Naast praten, gaan we ook koken: Yael leert ons hoe je zelf hummus kan maken, het meest gegeten gerecht in Israël en Palestina. Doorheen de avond zullen verrassende inzichten en persoonlijke anekdotes de thematiek verhelderen. 

Programma:

  • Inleiding op het devies 'Ik weiger te haten' door Geert Vervaele
  • Een duik in de culinaire wereld van Israël en Palestina met Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi
  • Kookworkshop met Yael: Make Hummus not Walls
  • Gesprek met het publiek: over eten, over vooroordelen en over je moreel kompas.
Praktisch:

Dinsdag 18 oktober 2022 van 20 tot 22u.

De Peperfabriek, Breughelstraat 31-33, 2018 Antwerpen

Inschrijven: via GoogleForms; inkom is gratis

Wil je het boek al lezen? Bekijk dan hier de pagina van Uitgeverij Kritak voor aankoopmogelijkheden.

© Image - Adobe Stock / freshidea