Steun Café Winket | Pax Christi Vlaanderen

Steun Café Winket

Van mens tot mens

De mensen die op bezoek gaan bij een familielid of vriend(in) in de gevangenis missen vaak de gelegenheid om hun verhaal te vertellen. Niet enkel het leven van de gedetineerden is overhoop gegooid, ook dat van de naastbestaanden. Bestaande problemen worden groter en er komen nieuwe bij. Het is belangrijk dat zij af en toe eens hun hart kunnen luchten. Iemand die er gewoon voor hen is, die luistert zonder oordeel. Meestal botsen ze op muren van onbegrip en van oordelen. Ze kunnen en durven nergens terecht met hun verhaal.  Praten lost niet meteen problemen op maar het lucht wel op. En voor velen betekent dat al heel wat.

Café Winket is een ‘onthaal’ waar bezoekers aan de gevangenis even op adem kunnen komen, een tas koffie krijgen en als ze dat willen hun verhaal kwijt kunnen.

In het voorjaar van 2022 streek Café Winket voor de allereerste keer neer aan de ingangspoort van de Brugse gevangenis. Van 23 april 2022 tot 20 mei plaatsten we het omgebouwde lunapark De Belgiek naast de gevangenis en maakten we van Café Winket een warme plek voor debat, kunst, cultuur en ontmoeting voor bezoekers aan de gevangenis, buurtbewoners, gevangenispersoneel, het grote publiek – met een stevige brug naar de gedetineerden zelf.

Dit project zetten we verder, want de waardering was groot!

Tijdens Café Winket willen we dus in het bijzonder een warm onthaal voorzien voor de naastbestaanden - de zonen, dochters, vaders, moeders, partners - die hun geliefden komen bezoeken in de gevangenis. We willen hen ontvangen met een warme koffie, een luisterend oor en een kort ontspannend moment. Naastbestaanden zijn een vergeten groep die ook grote gevolgen dragen van de gevangenisstraf die hun familielid of vriend kreeg. Met diverse activiteiten willen we hun stem laten klinken en hun problematiek zichtbaar maken. 

Maar we willen samen met hen ook een brug slaan tussen de gedetineerden en de samenleving, tussen de gevangenis en de buurt, tussen het stigma en de mens met allerhande culturele activiteiten.

Help ons om het warm onthaal uit te breiden.

Wij willen het groot succes van Café Winket de komende drie jaar aan verschillende gevangenissen verderzetten en de overheid overtuigen dat familiebezoek op een vlotte manier moet verlopen. Door jouw donatie maak jij mee het verschil! Een warm onthaal is een belangrijk onderdeel van een geslaagd proces van maatschappelijke re-integratie.

Jouw bijdrage aan een warm onthaal voor naastbestaanden, aan het werk van herstel en aan constructieve initiatieven voor alternatieven voor ons huidig strafsysteem is nodig. Schrijf vandaag nog een bedrag over op ons rekeningnummer BE41 8939 4403 7310. Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar.