Stadswandeling - Verhalen over Congo | Pax Christi Vlaanderen

Stadswandeling - Verhalen over Congo

Onze Vlaamse steden dragen de sporen van de Belgische kolonisering van DR Congo. Een geschiedenis waar we ons vaak te weinig van bewust zijn. Herontdek tijdens een gegidste wandeling de (vergeten) verhalen over Congo in jouw stad. Wie waren de sleutelfiguren in de verschillende steden in de exploitatie en de uitbuiting van de toenmalige kolonie? Waarom noemden we hen vroeger pioniers en werden er in zovele steden monumenten ter ere van hen opgericht waar we vandaag zo een debat over voeren?

Antwerpen

Oud-VRT-journalist en Ambassadeur voor de Vrede Guy Poppe gidst je door de stad en brengt verhalen over een Congolees dorp op het Zuid, het Tropisch Instituut, de Congoboten aan de kaai, het Congolese consulaat op het Mechelseplein en de diamantwijk aan het Centraal Station. De wandeling geeft vooral inzicht in een complex netwerk van zakenlui, politici en edellieden die ten tijde van koning Leopold II fortuinen verdienden met de invoer van rubber uit Congo.

Duur van de wandeling 7 kilometer: 3u00' - startplaats aan Entrepot du Congo, Vlaamse Kaai 42, 2000 Antwerpen

Gent

Historica Lies Depickere gidst je langs Gentse monumenten, straten en pleinen die een verband leggen tussen de koloniale geschiedenis van ons land en de positie die prominenten via de kolonie konden opbouwen. . In Gent bestaat er reeds sinds mensenheugenis een monument ter ere van Sakala. Wie is Sakala en hoe staat hij in relatie met de broers Vandevelde en België? Waarom domineert in het Zuidpark het ruiterstandbeeld van Albert I nog steeds het park en is de buste van Leopold II recent verwijderd?

In ons straatbeeld komen we regelmatig in contact met namen van Belgische politieke en industriële prominenten die hun macht en rijkdom met behulp van de kolonie versterkten. Zo ook in Gent.

Duur van de wandeling 3 kilometer: 1u30'

Leuven

Leuven, ten tijde van de kolonie de Belgische, en vandaag de dag de Vlaamse studentenstad bij uitstek. Ook de universiteit van Leuven wilde zich destijds profileren op dit onontgonnen gebied om ook binnen koloniale kringen een prominente positie te verwerven. Gids Michiel Stinckens neemt je mee langsheen de belangrijkste toenmalige machtscentra van de Leuvense universiteit om hun link met Congo te vertellen.

Maar tot hoever ging deze link met de kolonie? Hoe stonden zij tegenover Congolese autochtonen? Wat is de link tussen de Leuvense universiteit en onze voormalige kolonie vandaag?

Duur van de wandeling van 3 kilometer: 2u

Hasselt

Tijdens de wandeling ontdek je hoe ver gevorderd en ingenieus de economische expansie van de kolonie was uitgebouwd. Hoe geraakten de zogenaamde koloniale waren in de uithoeken van de provincie Limburg? Welke Limburgers speelden er een sleutelrol in het koloniseren en exploiteren van het immense Afrikaanse land? 

Gids Michiel Stinckens brengt ons langsheen Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Soms herdenken we de relatie door het geven van een volkse naam aan een bepaald gebouw of vergeten we dat een belangrijke publieke plaats vernoemd is naar een man wiens carrière dankzij dat uitgestrekte gebied in Centraal-Afrika een grote sprong vooruit maakte.

Duur van de wandeling van 4 km: 1u30'

Brussel

Brussel: de Belgische metropool bij uitstek waar de Belgische koloniale ambitie begon. Het was hier dat in 1876 koning Leopold II een antislavernijcongres bij elkaar riep om met behulp van een filantropische stempel een groot gedeelte van de Afrikaanse taart op te eisen.

Maar wat waren de werkelijke drijfveren van Leopold? Van wie kreeg hij hulp? Doorheen de wandeltocht, nemen we je mee langsheen de belangrijkste machtscentra van de kolonie/Vrijstaat

Duur van de wandeling 2,5 km: 1u45' - startplaats: Warandepark, aan fontein kant Wetstraat

Boek een wandeling als groep

Je kan ook een wandeling boeken als groep.

  • Prijs: € 200
  • Aantal personen: min. 12 - max. 20

Neem daarvoor contact met ons op via paxchristi@paxchristi.be.