Pax Christi Vlaanderen opnemen in uw testament? | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi Vlaanderen opnemen in uw testament?

 

 

Een goed doel opnemen in mijn testament?

Het is de laatste jaren bon ton geworden om een goed doel op te nemen in je testament. Maar is dat ook iets voor jou? Hoe begin je eraan? Wat zijn de factoren waar je rekening mee moet houden? Hoe kijkt de rest van je familie er tegen aan? En welk doel moet dat dan zijn? Of kan ik meer dan één doel opnemen?

Mensen die de stap gezet hebben, getuigen over hoe dat voor hen verliep. Jan Rachels, zelf voorzitter van Testament.be vzw, schrijft hierover in de gids 'Goed geregeld, goed gegeven': "Gemoedsrust. Is dat niet waar we met zijn allen naar op zoek zijn? Wel, ik heb ik elk geval veel rust gevonden bij het opmaken van mijn testament. Oef! Eindelijk heb ik mijn uitstelgedrag overwonnen en mijn gedachten op een rijtje gezet. In de gesprekken met mijn echtgenote en kinderen is dat moeilijke onderwerp bespreekbaar geworden. Het bracht ons zelfs dichter bij elkaar. Iedereen was het er over eens mijn favoriete goede doel als bestemmeling in mijn testament op te nemen. Zo kan ik mijn streven naar een betere wereld aan de toekomstige generatie doorgeven."

Het vraagt dus een wel een inspanning, maar je bent vanaf de ondertekening van je testament gerust: de beslissing is genomen na rijp beraad. Je ondersteuning van een goed doel kan verder gaan, ook als je er niet meer bent. En de andere erfgenamen varen er wel bij, want zij betalen geen successierechten. Bovendien 

Duolegaat: iets voor mij?

Het duolegaat kan fiscaal bijzonder interessant zijn als je als erflater iets wil nalaten aan iemand die hoge successierechten moet betalen. Bij een duolegaat laat de erflater een deel van zijn bezittingen of financiële middelen na aan een goed doel als Pax Christi Vlaanderen en een ander deel aan zijn erfgenamen. Daarbij zijn er bepaalde technieken om ervoor te zorgen dat de persoon die erft geen successierechten dient te betalen; het goede doel kan de successierechten voor zijn rekening nemen en toch een mooie gift overhouden. Iedereen kan een goed doel opnemen in zijn testament. Daarvoor hoef je geen miljonair te zijn.

Hoe werkt een duolegaat?

Erfenisrechten zijn progressief opgebouwd: hoe groter het nagelaten vermogen, hoe hoger het tarief. Daarnaast speelt ook de verwantschap tussen de overledene en de erfgenaam een rol. Directe erfgenamen, zoals echtgenoten of kinderen, betalen minder erfenisrechten dan bijvoorbeeld broers en zussen. Verre familie of erfgenamen die geen familieband hebben met de overledene betalen het meest. Een neef of nichtje, een vriend of vriendin moet dus een flink deel van de erfenis afstaan aan de belastingen. Tenzij je een deel van je vermogen overmaakt aan een goed doel en die verplicht wordt om de successierechten van jouw nichtje of vriendin te betalen. Dat is de essentie van het duolegaat. 

Meer informatie?

Pax Christi Vlaanderen is aangesloten bij Testament.be. Daardoor kan u gratis een brochure opvragen met zeer gedetailleerde informatie over schenkingen en legaten, over schenkings- en successierechten, maar ook getuigenissen en voorbeelden. Stuur een mailtje naar paxchristi@paxchristi.be en wij bezorgen u de brochure per post.

Wens je een gesprek over de mogelijkheden van een legaat of duolegaat? Of wil je vrijblijvend polsen naar de praktische kant van een legaat (of schenking) aan Pax Christi Vlaanderen? Contacteer dan geheel vrijblijvend dirk.broos@paxchristi.be of 03/225.10.00.

 

Lees onze privacyverklaring