Pax Christi Vlaanderen opnemen in uw testament? | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi Vlaanderen opnemen in uw testament?

Een goed doel opnemen in mijn testament?

Steeds vaker wordt een goed doel opgenomen in een testament. Deze trend is al enkele jaren bezig. Maar is dat ook iets voor u? Hoe begint u eraan? Wat zijn de factoren waar u rekening mee moet houden? Hoe kijkt de rest van uw familie er tegen aan? En welk doel moet dat dan zijn? Of kan u meer dan één doel opnemen? Hier vindt u al enkele antwoorden in een notendop.

Mensen die de stap gezet hebben en hun testament hebben opgemaakt, getuigen over hoe dat voor hen verliep. Jan Rachels, zelf voorzitter van Testament.be vzw, schrijft hierover in de gids 'Goed geregeld, goed gegeven': "Gemoedsrust. Is dat niet waar we met zijn allen naar op zoek zijn? Wel, ik heb in elk geval veel rust gevonden bij het opmaken van mijn testament. Oef! Eindelijk heb ik mijn uitstelgedrag overwonnen en mijn gedachten op een rijtje gezet. In de gesprekken met mijn echtgenote en kinderen is dat moeilijke onderwerp bespreekbaar geworden. Het bracht ons zelfs dichter bij elkaar. Iedereen was het er over eens mijn favoriete goede doel als bestemmeling in mijn testament op te nemen. Zo kan ik mijn streven naar een betere wereld aan de toekomstige generatie doorgeven."

Het vraagt dus een wel een inspanning, maar u bent vanaf de ondertekening van uw testament gerust: de beslissing is genomen na rijp beraad. Uw ondersteuning van een goed doel kan verder gaan, ook als u er niet meer bent.   

getuigenis jo nalatenschap

Duolegaat: vanaf 1 juli 2021 veranderde veel!

Bij een duolegaat waren er tot 1 juli 2021 twee soorten begunstigden: de erfgenamen en het goede doel (of de goede doelen). De regeling betekende dat de goede doelen de erfenisrechten betaalden aan de overheid. Na aftrek van deze rechten behield het goede doel de rest van het toegewezen deel als gift. In de berekening speelde ook de verwantschap tussen de overledene en de erfgenaam een rol. Bij een duolegaat kwamen deze rechten voor rekening van het goede doel (of goede doelen). Dat was de essentie van het duolegaat. De Vlaamse regering schafte deze regeling af, maar stelde wel iets anders in de plaats: het nultarief voor goede doelen en een verminderd tarief voor goede vrienden. Maar dat is een andere regelgeving dan het duolegaat.

De fiscale regeling voor duolegaten wijzigt: deze regeling zal geen fiscaal voordeel meer opleveren voor de begunstigden van een duolegaat. Daarom raden juristen aan om uw testament te herbekijken, best samen met uw notaris. Wil u meer weten over de afschaffing van het duolegaat? Klik dan op deze website: notaris.be.

Het is dus aangeraden om uw duolegaat te laten aanpassen. Doe dit best zo snel mogelijk.

Hoe kan ik een goed doel dan wel opnemen in mijn testament?

Steunt u vandaag al één of meer goede doelen zoals Pax Christi Vlaanderen? En wilt u dit doen, zelfs als u er niet meer bent? Hebt u daarnaast erfgenamen, die u ook graag hun deel nalaat? Dan is het interessant om te overwegen een goed doel op te nemen in uw testament. Sinds 1 juli 2021 betaalt het goed doel geen erfbelasting meer; dit als compensatie voor de afschaffing van de gunstige regeling die het duolegaat bood. Iedereen kan een goed doel opnemen in zijn testament. Daarvoor hoeft u geen miljonair te zijn.

Hoe werkt dit?

Vanaf 1 juli 2021 zullen goede doelen die werden opgenomen in een nalatenschap 0% erfbelasting betalen. Dat is erg goed nieuws! Belangrijk hierbij is om informatie in te winnen bij Testament.be of bij uw notaris, maar een goed gesprek met uw erfgenamen kan ook verhelderend zijn. 

Meer informatie?

Pax Christi Vlaanderen is aangesloten bij Testament.be. Daardoor kan u gratis een brochure opvragen met zeer gedetailleerde informatie over schenkingen en legaten, over schenkings- en successierechten, maar ook getuigenissen en voorbeelden. Vul dit webformulier in en Testament.be bezorgt u de brochure per post.

Annemarie Gielen (foto: Andrea Galleguillos Rodriguez)

Wenst u een gesprek over de mogelijkheden van een nalatenschap? Of wilt u (vrijblijvend) polsen naar de praktische kant van een legaat of schenking aan Pax Christi Vlaanderen? Contacteer dan onze coördinator Fondsenwerving, Annemarie Gielen, door een mail te sturen naar annemarie.gielen@paxchristi.be of te bellen naar 03/225 10 00.

Wilt u rechtstreeks contact met een medewerker van Testament.be bel dan naar 0479/76 00 76.

 

Lees onze privacyverklaring

Foto bovenaan artikel: Fizkes/Adobe Stock