Pax Christi Vlaanderen opnemen in uw testament? | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi Vlaanderen opnemen in uw testament?

  

Een goed doel opnemen in mijn testament?

Steeds vaker wordt een goed doel opgenomen in een testament. Deze trend is al enkele jaren bezig. Maar is dat ook iets voor jou? Hoe begin je eraan? Wat zijn de factoren waar je rekening mee moet houden? Hoe kijkt de rest van je familie er tegen aan? En welk doel moet dat dan zijn? Of kan ik meer dan één doel opnemen? Hier vind je al enkele antwoorden in een notendop.

Mensen die de stap gezet hebben, getuigen over hoe dat voor hen verliep. Jan Rachels, zelf voorzitter van Testament.be vzw, schrijft hierover in de gids 'Goed geregeld, goed gegeven': "Gemoedsrust. Is dat niet waar we met zijn allen naar op zoek zijn? Wel, ik heb ik elk geval veel rust gevonden bij het opmaken van mijn testament. Oef! Eindelijk heb ik mijn uitstelgedrag overwonnen en mijn gedachten op een rijtje gezet. In de gesprekken met mijn echtgenote en kinderen is dat moeilijke onderwerp bespreekbaar geworden. Het bracht ons zelfs dichter bij elkaar. Iedereen was het er over eens mijn favoriete goede doel als bestemmeling in mijn testament op te nemen. Zo kan ik mijn streven naar een betere wereld aan de toekomstige generatie doorgeven."

Het vraagt dus een wel een inspanning, maar je bent vanaf de ondertekening van je testament gerust: de beslissing is genomen na rijp beraad. Je ondersteuning van een goed doel kan verder gaan, ook als je er niet meer bent. En de andere erfgenamen varen er wel bij, want zij betalen geen successierechten.  

jo-hanssens_dec2019

Duolegaat: iets voor mij?

Steun je vandaag al één of meer goede doelen zoals Pax Christi Vlaanderen? En wil je dit doen, zelfs als je er niet meer bent? Heb je daarnaast erfgenamen, die je ook graag een som of bezitting nalaat? Dan is het duolegaat bijzonder interessant. Niet alleen omdat je zowel je erfgenamen als het goede doel iets nalaat, maar ook omdat je erfgenamen geen successierechten moeten betalen. Deze komen op rekening van het goede doel. Iedereen kan een goed doel opnemen in zijn testament. Daarvoor hoef je geen miljonair te zijn.

Hoe werkt een duolegaat?

Bij een duolegaat zijn er twee soorten begunstigden: de erfgenamen en het goede doel (of de goede doelen). De regeling zegt dat de goede doelen de erfenisrechten betalen aan de overheid. Na aftrek van deze rechten behoudt het goede doel de rest van het toegewezen deel als gift. Erfenisrechten zijn progressief opgebouwd: hoe groter het nagelaten vermogen, hoe hoger het tarief aan successierechten. In de berekening speelt ook de verwantschap tussen de overledene en de erfgenaam een rol. Directe erfgenamen, zoals echtgenoten of kinderen, betalen minder erfenisrechten dan bijvoorbeeld broers en zussen. Verre familie of erfgenamen die geen familieband hebben met de overledene betalen het meest. Bij een duolegaat komen deze rechten dus voor rekening van het goede doel (of goede doelen). Dat is de essentie van het duolegaat. 

Meer informatie?

Pax Christi Vlaanderen is aangesloten bij Testament.be. Daardoor kan u gratis een brochure opvragen met zeer gedetailleerde informatie over schenkingen en legaten, over schenkings- en successierechten, maar ook getuigenissen en voorbeelden. Stuur een mailtje naar paxchristi@paxchristi.be en wij bezorgen u de brochure per post.

Annemarie Gielen (foto: Andrea Galleguillos Rodriguez)

Wens je een gesprek over de mogelijkheden van een legaat of duolegaat? Of wil je (vrijblijvend) polsen naar de praktische kant van een legaat (of schenking) aan Pax Christi Vlaanderen? Contacteer dan onze directeur, Annemarie Gielen, door een mail te sturen naar annemarie.gielen@paxchristi.be of te bellen naar 03/225 10 00.

Wil je rechtstreeks contact met een medewerker van Testament.be bel dan naar 0479/76 00 76.

 

Lees onze privacyverklaring

 

 Foto: Fizkes/Adobe Stock